Πάσχα στην Κέρκυρα

Φέτος 2023 θα γιορτάσουμε το Πάσχα στις 16. Απριλίου, η Μεγάλη εβδομάδα ξεκινάει στις 9 Απριλίου  και κρατάνε μέχρι και την Κυριακή του Θωμά.

Τό Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου που γίνεται κάθε χρόνο στην Κέρκυρα με την Αίγλη και Λαμπρότητα που δεν συναντιέται πουθενά αλλού, το Πάσχα στην Κέρκυρα και οι εκδηλώσεις της Μεγάλης εβδομάδας, είναι η γιορτές που φέρνουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες στο νησί και κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών για 10 ολόκληρες μέρες.

Upcoming Easter on Corfu

2023: 16.04.
2024: 05.05.
2025: 20.04

Το Πάσχα,είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, στην Κέρκυρα, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, πιο λαμπερή, πιο επιβλητική, με έθιμα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, είναι ένα ξεχωριστό γεγονός με απήχηση σε όλη την Ελλάδα και ένας υπέροχος λόγος για να επισκεφτεί κανείς την Κέρκυρα την άνοιξη.
Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε από την Κυριακή των Βαϊων, όπου γίνεται η Λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από θανατηφόρο επιδημία πανώλης που το 1629 είχε χτυπήσει την Κέρκυρα, η Λιτανεία γίνεται ανελιπώς από το 1630, σε αυτήν λαμβάνουν μέρος όλες οι φιλαρμονικές του νησιού, όχι πολλές, μόνο 18! Την ίδια μέρα το βράδυ θα γίνει συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρίας “Μάντζαρος” στο Δημοτικό θέατρο.

Εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και κατά την Μεγάλη Δευτέρα και Τρίτη όπως η Μουσική ποιητική βραδυά με θέμα “Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση” του Οργανισμού Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων την Τρίτη στο περιστύλιο των Ανακτόρων Μιχαήλ και Γεωργίου.

Μεγάλη Τετάρτη στις Εκκλησίες ψάλλονται τα ευχέλαια ενώ η Δημοτική χορωδία δίνει το δικό της χρώμα και τόνο με συναυλία Εκκλησιαστικής μουσικής στο Δημοτικό θέατρο.

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα που βάφονται τα κόκκινα αυγά και διαβάζονται σε όλες τις Εκκλησίες τα Δώδεκα Ευαγγέλια, στην Καθολική μητρόπολη όμως που βρίσκεται στο “Duomo” της πλατείας Δημαρχείου γίνεται κάτι που δεν γίνεται αλλού, υπάρχουν Δώδεκα αναμμένα κεριά και κάθε που τελειώνει κάποιο ευαγγέλιο σβήνεται και από ένα. Να σημειώσουμε εδώ ότι παρά την ημερολογιακή διαφορά του Πάσχα με τους Καθολικούς, στην Κέρκυρα η Καθολική Εκκλησία συμμετέχει σε όλες τις Ορθόδοξες εκδηλώσεις και εορτάζει και αυτή μαζί.

Οι περιφορές των επιταφίων της Μεγάλης Παρασκευής στην Κέρκυρα έχουν διαφορετικό χρώμα και ακολουθούν κάποιου είδους ιεροτελεστία που κάνουν το γεγονός πιο εντυπωσιακό, οι πομπές των επιταφίων βγαίνουν με καθορισμένη σειρά από κάθε Ναό και διασταυρώνονται όλες στο κέντρο της Πόλης.

Από το ναό της Παναγίας Σπηλαιώτισσας του Νέου φρουρίου βγαίνει ο πρώτος επιτάφιος μαζί με τον επιτάφιο του ναού του Παντοκράτορα στο Καμπιέλο, μετά ακολουθούν όλοι οι άλλοι με τελευταίο και πιό μεγαλοπρεπή αυτόν της Μητροπόλεως που βγαίνει μετά τις 10 το βράδυ και συνοδεύεται από φιλαρμονική ορχήστρα, Βενετσιάνικα φανάρια(Μανουάλια), τα λάβαρα, τα φλάμπουρα να είναι στραμμένα στο πλάϊ σε ένδειξη πένθους, χορωδία και χιλιάδες πιστών με αναμμένα μεγάλα κεριά, εμείς εδώ τα λέμε “τόρτσες”.

Οι 3 παλιότερες φιλαρμονικές της πόλης συνοδεύουν καθ`όλη την διαδρομή παίζοντας η κάθε μία συγκεκριμμένο πάντα κομμάτι, η κόκκινη που είναι η “Παλαιά” Φιλαρμονική παίζει το Adagio του Albinoni, η μπλέ δηλαδή η φιλαρμονική “Μάντζαρος” την Marcia Funebre του G. Verdi, και η φιλαρμονική “Καποδίστριας” την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.

Οι εκδηλώσεις και τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου είναι ίσως οι καλύτερες στιγμές του Πάσχα στην Κέρκυρα, ξεκινάνε από τις 6 τα χαράματα όπου στην Εκκλησία της Παναγίας των ξένων γίνεται ο τεχνητός “σεισμός” σε αναπαράσταση του σεισμού που έγινε σύμφωνα με τη Βίβλο κατά την Ανάσταση.
Αργότερα γίνεται η περιφορά του επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, έθιμο που άρχισε από την εποχή της Ενετοκρατίας τότε που οι Ενετοί για λόγους Ασφάλειας είχαν απαγορέψει την δημόσια περιφορά των επιταφίων οι οποίοι τότε γίνονταν μέσα στις Εκκλησίες, μαζί με τον επιτάφιο γίνεται και Λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα αυτή τη φορά σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από λιμό.

Στις 11.00 π.μ η λεγόμενη «Πρώτη Ανάσταση», με τους «μπότηδες» (κανάτια) να πέφτουν απο τα παράθυρα των σπιτιών. Μάλιστα για να κάνουν μεγαλύτερο θόρυβο, τους γεμίζουν με νερό.

Οι παρευρισκόμενοι σπεύδουν να μαζέψουν τα κομμάτια από τα πήλινα κανάτια, να τα πάρουν σπίτι τους και να τα φυλάξουν στο εικονοστάσι τους, καθώς σύμφωνα με τους Κερκυραίους φέρουν τύχη και ευημερία.Το εν λόγω έθιμο αποτελεί ένα συνδυασμό ενετικών και ορθόδοξων παραδόσεων ενώ πολλές είναι οι εκδοχές του για το πώς ξεκίνησε. Σύμφωνα πάντως με τη θρησκευτική παράδοση, το σπάσιμο των «μπότηδων» αναπαριστά με τους κρότους, την οργή για τη προδοσία του Ιούδα.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου το Άγιο Φως φτάνει στο νησί και ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, με ένα ειδικό τελετουργικό θα το πάει πρώτα στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό Duomo, που θα ολοκληρώσει την Ακολουθία της Αναστάσεως στις 11:00 το βράδυ, προκειμένου το εκκλησίασμα να παραστεί στην από κοινού Ορθόδοξη και Καθολική Ανάσταση που θα τελεστεί στο πάλκο της Πάνω Πλατείας Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων. Στις 12.00 ακριβώς , με το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ η εικόνα που αντικρίζει κανείς είναι…μοναδική!

Κυριακή του Πάσχα
Η ημέρα του Πάσχα είναι αφιερωμένη στα “τραπεζώματα” και η παράδοση θέλει τις οικογένειες και τις παρέες να συγκεντρώνονται γύρω από το πασχαλινό τραπέζι για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου και να τσουγκρίσουν τα κόκκινα αυγά. 

Απάντηση