Τα φρούρεια

Το ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας οριοθετήται απο δύο φρούρια στα ανατολικά το παλιό φρούριο στην θάλασσα και στα δυτικά το νεό.
Στο παρελθόν τα δύο φρούρια ενώνονταν απο τείχη και στο εσωτερικό τους οι κάτοικοι μπορούσαν να ζούν με ασφάλεια.
Σήμερα απο τα τείχη απομένουν μόνο δύο απο τις τέσσερις πύλες που επέτρεπαν την είσοδο στην πόλη, μία είναι η πύλη της Σπηλιάς που ονομάζεται σήμερα Άρκο Μπονάτι και βρίσκεται μπροστά απο το παλιό λιμάνι, η άλλη είναι η πύλη του Αγίου Νικολα που βρίσκεται στο επίπεδο του παραλιακού δρόμου στο τέλος της Σπιανάδας.

ΠΑΛΑΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ
Όταν τον VI αιώνα η παλιά πόλη της Κέρκυρας (παλαιόπολη) που βρισκόταν στην περιοχή Κανόνι καταστράφηκε απο τους επιδρομείς οι επιζήσαντες αποφάσισαν να μην ξαναχτίσουν πάνω στα ερείπια, αλλά να τα χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν μια καινούργια πόλη σε μια περιοχή που θα ήταν περισσότερο και ευκολότερα υπερασπίσιμη.
Εν συνεχεία η πόλη προστατεύτηκε δημιουργώντας τριγύρω ένα φρούριο, το παλαιό φρούριο που καταλαμβάνει όλο το νησάκι στο ανατολικό άκρο της πόλης της Κέρκυρας.
Η είσοδος στο παλαιό φρόυριο βρίσκεται ακριβώς μπροστά απο το Λιστόν κοντά στην Σπιανάδα αυτά που θα τραβήξουν την προσοχή σας θα είναι τα επιβλητικά οχυρώματα ένα πραγματικό αριστούργημα της στρατιωτικής αρχιτεκτονικής παλαιοτέρων χρόνων.
Για να εισέλθετε πρέπει να περάσετε απο την γέφυρα που συνδέει την πόλη με το νησάκι που υπάρχει το φρούριο, αυτά είναι χωρισμένα απο μία τεχνητή τάφρο που δημιουργήθηκε για περισσότερη προστασία και ονομάζεται Κόντρα φόσσα και χρησιμοποιήται σήμερα σαν αραξοβόλι για ψαρόβαρκες.
Μια γρήγορη επίσκεψη σας δίνει την δυνατότητα να καταλάβετε πως αυτή ήταν η ιδανική τοποθεσία για την εγκατάσταση μιας οχυρωμένης ακρόπολης διότι το παλαιό φρούριο διεισδύοντας στην θάλασσα μπορούσε να είναι χρήσιμο και για την άμυνα της πόλης και για να ελένχεται τι γινόταν στις γειτονικές ακτές.
Απο το αρχικό έργο των Βυζαντινών ακολούθησαν μετατροπές στον XVI αιώνα απο τους Ενετούς για να αμυνθούν απο τις επιδρομές απο τούρκικους λαούς.
Έτσι οι Ενετοίασχολήθηκαν να ενισχύσουν τα οχυρώματα και να ανοίξουν μεταγενέστερους τάφρους γύρω απο το φρούριο ακόμα να κάνουν λεία τα βράχια για να εμποδίσουν κάποια ενδεχόμενη αναρρίχηση.
Το άγαλμα προ τιμή του στρατάρχη Σούλενμπουργκ (φτιαγμένο απο τους Ενετούς επειδή ο στρατάρχης βοήθησε τους Κερκυραίους να απωθήσουν τους Τούρκους) έχει σήμερα μεταφερθεί μπροστά απο την αψιδωτή είσοδο του φρουρίου.
Απο εδώ μπορείτε να εισέλθετε στην γαλαρία που θα σας οδηγήσει στο κέντρο της ακρόπολης και ένας διάδρομος στα αριστερά σας οδηγεί στην βόρεια έπαλξη του φρουρίου.
Στο τέλος της σήραγγας βρίσκεται ένα στενό δρομάκι που οδηγεί στα παλιό στρατόπεδο που σήμερα έχει εγκαταληφθεί ενώ στο νότιο τμήμα του λόφου επισημαίνουμε τον δωρικό ναό του Αγίου Γεωργίου (1840) έργο των Άγγλων σαν εκκλησία για την βρετανική μερίδα και 20 χρόνια αργότερα μετατράπηκε σε καθολική εκκλησία και διακοσμήθηκε με εικόνες απο τον ναό του Άγιου Σπυρίδωνα που υπάρχει στην παλιά πόλη της Κέρκυρας.
Στο εσωτερικό του φρουρίου υπάρχουν διάφορα κτίρια ανάμεσα στα οποία μια φυλακή κατασκευασμένη το 1786 απο τους Ενετούς και η οποία επεκτάθηκε αργότερα απο τους Άγγλους, το στρατιωτικό περεκκλήσι, δύο στρατώνες φταιγμένους απο τους Άγγλους γύρω στο 1850 και ένα στρατιωτικό νοσοκομείο που σήμερα είναι σχολείο μουσικής.
Στο εσωτερικό του φρουρίου κοντά στην κεντρική πύλη υπάρχει το ιστορικό αρχείο που συγκεντρώνει περισσότερους απο 6 αιώνες ιστορίας και ένα εκθεσιακό χώρο όπου βρήκε μόνιμη εγκατάσταση η βυζαντινή συλλογή που συμπεριλαμβάνει μωσαικά, γλυπτά, εικόνες απο την βυζαντινή εποχή.
Εκτός απο το ιστορικόκαι πολιτιστικό ενδιαφέρον αυτό που κάνει ξεχωριστό το Παλαιό Φρούριο είναι χωρίς αμφιβολία το υπέροχο πανόραμα που ανοίγεται πάνω απο την πόλη της Κέρκυρας.

ΝΕΟ ΦΡΟΥΡΙΟ
Επιβλητικό υψώνεται στα αριστερά σας όταν μπαίνετε στο λιμάνι με το πλοίο άλλα ίσως είναι απο την κορυφή πάνω απο το παλιό λιμάνι που μπορείτε να το εκτιμήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Υπό την επίβλεψη του μηχανικού Φ. Βιτέλλι το νέο φρούριο οικοδομήθηκε μεταξύ στο 1576 και το 1645 όταν κατεδαφίστηκαν πολλά κτίρια και εκκλησίες για να βρεθούν τα απαραίτητα υλικά για την κατασκευή του.
Καταστράφηκε μεγάλο μέρος του κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, το νέο φρούριο επιτρέπει να θαυμάσετε την πλακοστρωμένη είσοδο με την Πύλη που ακόμα διατηρεί το έμβλημα της Βενετίας, το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου.
Το νέο φρούριο βρίσκεται πάνω απο το παλιό λιμάνι και είναι μια γραμμική και ογκώδη κατασκευή με εσωτερικά τούνελ που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται και το συνέδεαν με το παλαιό φρούριο και άλλα μέρη της πόλης.

Λιγότερο υποβλητικό απο το Παλαιό φρούριο αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη ακόμη και μόνο για την θέα που απο έδω απολαμβάνεται στη πόλη και στην γειτονική ακτή.
Το νέο φρούριο δέχθηκε αργότερα επισκευές και συμπληρώσεις και σήμερα φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής εκτός απο συναυλίες και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Απάντηση