Μουσεία

ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

Στην παλιά πόλη εκτός απο τις πολυάριθμες εκκλησίες και τα κτίρια ιστορικού ενδιαφέροντος υπάρχουν και αρκετά μουσεία για να επισκευθείτε.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΛΩΜΟΥ

Αυτό το μουσείο είναι αφιερωμένο στον Έλληνα ποιητή Δ. Σολωμό ο οποίος είναι διάσημος σε όλη την Ελλάδα γιατί έγραψε τον Εθνικό ύμνο.
Το μουσείο στεγάζεται στην οδό Αρσενίουστο σπίτι στο οποίο έζησε για πολλά χρόνια ανάμεσα στο 1798 και 1857 ο ποιητής και στο οποίο τελικά πέθανε.
Στο εσωτερικό του υπάρχουν προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα, έπιπλα, φωτογραφίες και ιστορικό υλικό απο την ζωή και τα έργα του.
Επιπλέον υπάρχει το γραφείο του ποιητή και η βιβλιοθήκη όπου μπορείτε να βρείτε παλιές εκδόσεις του “Ύμνου εις την Ελευθερία” εκτός απο τα πολυάριθμα βιβλία του ποιητή.
Αυτό το σπίτι που σήμερα είναι η έδρα του μουσείου στο παρελθόν καταστράφηκε απο βομβαρδισμούς κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και μετά ανακαινήθηκε.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Βυζαντινό μουσείο βρίσκεται στο εσωτερικό της εκκλησίας της Παναγίας της Αντιβουνιώτισσας που βρίσκεται στη συνοικία Καμπιέλλο και συγκεκριμένα στην οδό Αρσενίου. Απο αυτό το σημείο ξεκινάει μια σειρά απο σκαλιά για να φθάσετε στην μια πλευρά της εκκλησίας όπου υπάρχει η είσοδος.
Η εκκλησία ανέρχεται στον XV αιώνα και όταν το 1979 οι οικογένειες Μυλονόπουλου, Ριζικάκη, Αλαμάνου και Σκάρπα την δώρισαν στο κράτος έγινε μουσείο και ανοίχθηκε στο κοινό 5 χρόνια αργότερα αφού πρώτα ανακαινήθηκε.
Είναι μία απο τις παλαιότερες εκκλησίες του νησιού και χαρακτηρίζεται απο ένα μοναδικό κεντρικό νάρθηκα ο οποίος δαικοσμείται με ζωγραφικές παραστάσεις.
Το Βυζαντινό μουσείο έχει μια πλούσια συλλογή απο περίπου 100 εικόνες που καλύπτουν μια ιστορική περιόδο 3 αιώνων απο τον XIV στον XVII αιώνα με παραστάσεις αγίων και βιβλικών σκηνών.
Αυτές οι εικόνες δημιουργήθηκαν απο διάφορους καλλιτέχνες ανάμεσα στους οποίους Δαμασκηνός, Λομβάρδος και Τζάνες και μαζί με άλλα κειμήλια απο άλλες εκκλησίες του νησιού συγκεντρώθηκαν σε αυτό το μουσείο.

Απο τις πιο χαρακτηριστικές είναι η εικόνα του Αγίου Δημητρίου, η εικόνα του Αγίου Κυριλλου της Αλεξάνδρειας, η Αγία Ιουστίνη και οι Άγιοι Σέργιος και Βάκχος (σε ανάμνηση της νίκης των Ευρωπαίων με τους Τούρκους το 1571), η Παναγία Οδηγήτρια και ο Χριστός Παντοκράτωρ (το Μη μου άπτου) του Εμμανουήλ Τζάνε.
Εκτός απο τις εικόνες στο μουσείο υπάρχουν γλυπτά, τμήματα απο το πάτωμα της εκκλησίας της Αγίας Κερκυρας της οποίας τα ερείπια βρέθηκαν στην Παλαιόπολη καθώς και τμήματα απο Βυζαντινές τοιχογραφίες απο την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 

Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης φιλοξενείται στο πανέμορφο ανάκτορο του Αγίου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου το οποίο βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Σπιανάδας.
Η Κέρκυρα υπερτερεί διότι έχει τομοναδικό μουσείο Ασιατικής Τέχνης σε όλη την Ελλάδα.
Αυτό το μουσείο ιδρύθηκε το 1927 όταν ο Κερκυραίος δοπλωμάτης Γρηγόριος Μάνος δώρησε στην νομαρχία περισσότερα απο 10.000 έργα Κινέζικης και Ιαπωνικής τέχνης τα οποία αυξήθηκαν μετά την δεκατία του 70 με άλλα έργα απο ιδιωτικές συλλογές Χατζηβασιλείου, Σινιοσόγλου, Αλμανάχος (συγκεκριμένα αντικείμενα απο Ινδία, Πακιστάν, Ινδοκίνα, Ταιλάνδη, Νεπάλ, Θιβέτ, Κορέα).
Τα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτό το μουσείο διαφέρουν ως προς την προέλευση και την τυπολογία.
Παρακάτω σας επισημαίνουμε ορισμένα με την χώρα προέλευσης τους.
Απο την Ιαπωνία προέρχονται όπλα, τμήματα απο πανοπλία Σαμουράι, ξύλινα αγαλματίδια, θεατρικές μάσκες της περιόδου Μουραμάσι και πολλά άλλα αντικείμενα.
Απο την Κίνα προέρχονται αγαλματίδια απο τάφους, ένα άγαλμα του Βούδα, μπρούτζινα βάζα εποχής Siang, κεραμικά βάζα εποχής Ceu, βάζα, νομίσματα και αντικείμενα απο την δυναστεία Ming και πέτρινα αντικείμενα και υφάσματα απο την δυναστεία Cing.
Απο την Ινδία προέρχονται ξύλινα και μπρούτζινα αγάλματα.
Απο την Κορέα ζωγραφισμένα παραβάν, απο το Θιβέτ μπρούτζινα αγαλματίδια και απο το Πακιστάν αγάλματα ανάμεσα στον πρώτο και πέμπτο αιώνα Π.Χ τα οποία περιλαμβάνουν βουδιστικά καθώς και Ελληνικά στοιχεία.
Τα στοιχεία Ελληνικής τέχνης οφείλονται στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ 

Αυτό το ξεχωριστό μουσείο έχει την έδρα του στον πρώτο όροφο της Ιονικής τράπεζας στην πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα.
Ιδρύθηκε απο την Ιονική τράπεζα το 1981 και είναι το μοναδικό που έχει χαρτονομίσματα, νομίσματα, σφραγίδες, τραπεζικά έγγραφα και πολλά άλλα αντικείμενα.
Αξιοσημείωτη είναι η ανακατασκευή της μεθόδου παραγωγής των χαρτονομισμάτων απο το χάραγμα του σχεδίου μέχρι την εκτύπωση και την συντήρηση του χαρτονομίσματος.
Σε αυτό το μουσείο μπορείτε να περάσετε ένα πραγματικά διαφορετικό πρωινό.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 

Η Αναγνωστική Εταιρεία αποτελεί το παλαιότερο πολιτιστικό ίδρυμα της μοντέρνας Ελλάδας και έχει την έδρα του στην οδό Καποδιστρίου 120.
Ιδρύθηκε το 1836 για να συγκεντρώσει τους καλύτερους στοχαστές, ποητές και καλλιτέχνες της εποχής ανάμεσα στους οποίους Σολωμός, Κάλβος, Καποδίστριας, Θεοτόκης και πολλούς άλλους.
Σήμερα διαθέτει μία βιβλιοθήκη αξιοσημείωτων διαστάσεων (10.000 βιβλία που έχουν σαν κύριο θέμα τα Ιόνια νησιά) χάρτες, εφημερίδες, φωτογραφίες και έργα χαλκογραφίας και ζωγραφικής.
Οι δραστηριότητες της Αναγνωστικής εταιρείας είναι διάφορες ανάμεσα στις οποίες οργάνωση σεμιναρίων, συναντήσεων, επιστημονικών συνεδρίων, μουσικών παραστάσεων, ακόμη φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας.

ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

Τα πιο σημαντικά μουσεία του νησιού βρίσκονται στην παλιά πόλη (υπάρχει ένα ειδικό τμήμα αφιερωμένο στα μουσεία αυτής της περιοχής) και στο καινούργιο τμήμα του νησιού ή σε χωριά κοντινά στην πόλη.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 

Για να φθάσετε στο Αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται στην πόλη πρέπει να κατευθεινθείτε στην περιοχή της Γαρίτσας στα βόρεια του ιστορικού κέντρου και συγκεκριμένα στην οδό Βραιλα.
Αυτό το μουσείο κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1962 και το 1965 και είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένο στο νησί της Κέρκυρας και στα ευρήματα της Παλαιόπολης.
Χάρη στις πολυάριθμες αρχαιολογικές ανασκαφές ήρθαν στο φώς αρχαιολογικά ευρήματα μεγάλου μεγέθους που δείχνουν στον επισκέπτη μέρη παλαιάς αρχιτεκτονικής, τμήματα κτιρίων, γλυπτά, βάζα, νομίσματα και αγγεία απο τάφους. Στην Παλαιόπολη υπήρχε ένας Δωρικός ναός αφιερωμένος στην Άρτεμη κατασκευασμένος στο 590 π.χ και τα ερείπια του φυλάσσονται σήμερα σε αυτό το μουσείο.
Το πιο μεγάλο είναι το λίθινο αέτωμα με πλάτος 17 μέτρα και ύψος 3 μέτρα που απεικονίζει στο κέντρο την τερατόμορφη Γοργώ, που πλαισιώνεται απο τα παιδιά της Πήγασο και Χρυσάορα και δύο λεοντοπάνθηρες. Στις δύο άκρες του αετώματος σώθηκαν κομμάτια απο παραστάσεις της τιτανομαχίας.
Στο μουσείο βρίσκονται και πολλά άλλα εκθέματα όπως τα πήλινα αγάλματα που υπήρχαν στο ναό της Άρτεμης, κομμάτια απο τη στέγη του ναού της Ρόδας, τα φιλοτεχνημένα ακροκέραμα σε σχήμα κεφαλιού λιονταριού απο τον ναό της Ήρας και τμήμα υστεροαρχαικού αετώματος που απεικονίζει το συμπόσιο του Διόνυσου που βρέθηκε στην περιοχή Φιγαρέτο.
Επίσης μεγάλης ιστορικής σημασίας θεωρείται και ένα αρχαικό λιοντάρι του VII αιώνα το οποίο βρέθηκε κοντά στο μνημείο του Μενεκράτη, ένας αττικός λουτήρας, αγγεία απο διαφορετικές εποχές απο την νεολιθική, την περίοδο του χαλκού μέχρι την κορινθιακή εποχή, εργαλεία, χάλκινα αγγεία και μικροαντικείμενα απο ελεφαντόδοντο, επιγραφές, μαρμάρινα αγάλματα και γλυπτά ρωμαικής εποχής.
Ξεχωριστή είναι και η συλλογή απο νομίσματα ανάμεσα στα οποία μιά ασημένια δραχμή που κόπηκε στην Κέρκυρα όταν ανεξαρτητοποιήθηκε απο την Κόρινθο και επεικονίζει μια αγελάδα.

ΜΟΝ ΡΕΠΟ 

Στο εσωτερικό της Παλαιόπολης μέσα στους κήπους θα βρείτε το παλάτι Μον Ρεπό αρχικά κατασκευασμένο το 1924 απο τον Ύπατο αρμοστή Frederick Adam και στην συνέχεια πέρασε στην Ελληνική βασιλική οικογένεια.
Σήμερα είναι ένα μουσείο που συλλέγει διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής όπως Βυζαντινα ευρήματα, έπιπλα και ενδύματα της εποχής της Βριτανικής ηγεμονίας.
Τα ευρήματα ανέρχονται στην περίοδο ανάμεσα στο 1936 και το 1955 όταν ανακαλύφθηκαν μια βασιλική και τμήματα της αρχαίας αγοράς.

ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ 

Το παλάτι Αχίλλειον είναι διάσημο κυρίως γιατί ήταν η κατοικία της πριγκίπισας Σίσυ και βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα στα νότια της πόλης στο χωριό Γαστούρι.
Η ιστορία αυτού του είναι συνδεδεμένη με 3 σημαντικές προσωπικότητες: αυτοκράτειρα της Αυστρίας και της Ουγγαρίας Ελισάβετ, Γουλιέλμος Β αυτοκράτορα της Γερμανίας και ο βαρόνος Von Richthofen.
Η Ελισάβετ κατά την διάρκεια ενός απο τα ταξίδια της σταμάτησε στην Κέρκυρα και την ερωτεύτηκε σε σημείο που το 1889 αποφάσισε να αγοράσει μιά βίλα με μιά υπέροχη θέα πρός την πόλη και μέρος του νησιού.
Αυτή η βίλα κατεδαφίστηκε και ανοικοδομήθηκε απο τον Ιταλό αρχιτέκτονα Raffaele Carito σε περίπου 2 χρόνια το σημερινό κτίριο που αργότερα διακοσμήθηκε απο την ίδια την αυτοκράτειρα.
Η ίδια η Σίσσυ αποφάσισε να αφιερώσει το παλάτι στον Αχιλλέα επείδη αγαπούσε πολύ τον Ελληνικό πολιτισμό
Πρός τιμή του Αχιλλέα έφερε στο παλάτι ένα άγαλμα που πραγματοποιήθηκε το 1884 απο τον E. Gustav Herter και παρουσιάζει τον Αχιλλέα, ενώ έχει χτυπηθεί θανάσιμα απο βέλος στη φτέρνα κάνει μιά τελευταία προσπάθεια να το βγάλει.
Το τοποθέτησε στο κέντρο του κήπου.
Μετά την δολοφονία της Σίσυς η βίλα έμεινε ακατοίκητη μέχρι το 1907 όταν αγοράστηκεαπο τον Γουλιέλμο Β. Εκείνος αναμόρφωσε του κήπους και μετακίνησε το άγαλμα του Θνησκόντος Αχιλλέα για να δώσει χώρο στον μεγαλοπρεπή χάλκινο Αχιλλέα, ένα άγαλμα που πραγματοποιήθηκε απο τον J. Gotz και το οποίο ερμηνεύει με ένα πολύ καλό τρόπο το πνεύμα που κυριαρχούσε στην Γερμανία την εποχή εκείνη.
Μετά τον θάνατο του Γουλιέλμου το παλάτι εγκαταλείφθηκε και κατά την διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων χρησιμοποιήθηκε σαν νοσοκομείο και σαν στρατηγείο, ενώ μετά τους πολέμους χρησιμοποιήθηκε για την στέγαση σχολών και παιδικών σταθμών.
Εγκατελειμένο έχασε την μεγαλοπρέπεια που το χαρακτήριζε για αυτό τον λόγο η Ελληνική κυβέρνηση το 1962 αποφάσισε να το ενοικιάσει για 20 χρόνια σε μια Γερμανική εταιρία με πρόεδρο τον βαρώνο φον Ριχτχόφεν.
Αυτός αποφάσισε να ανακαινίσει το κτίριο για να ανοίξει στο εσωτερικό του ένα καζίνο και ένα μουσείο που θα συγκέντρωνε όλα τα έργα τέχνης που είτε είχαν πωληθεί είτε έιχαν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου.
Όταν το 1982 το παλάτι επέστεψε στα χέρια του Ελληνικού κράτους το καζίνο μεταφέρθηκε σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης και έμεινε στο κτίριο μόνο το μουσείο που είναι μέχρι σήμερα ανοικτό.
Το 1994 στο Αχίλλειο πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών μελών της Ευρωπαικής Ένωσης.
Επισκέπτοντας σήμερα το Αχίλλειο εκτός απο την κομψότητα όλου του συγκροτήματος θα θαυμάσετε τονη κήπο και τις εσωτερικές αίθουσες.
Η πρόσοψη του κτιρίου είναι γεμάτη με ανάγλυφα και εξώστες με αγάλματα που επεικονίζουν την ελληνική μυθολογία.
Μπαίνοντας στον κύριο χώρο υποδοχής μας τραβάει την προσοχή η σκάλα με τα ορειχάλκινα κιγκλιδώματα που οδηγεί στους επάνω ορόφους, οι οποίοι είναι κλειστοί στους επισκέπτες. Στο τέλος της σκάλας υπάρχει μία μεγαλειώδης ελαιογραφία έργο του Franz Matsch παριστάνει τον Αχιλλέα καθώς περιφέρει το σώμα του νεκρού Έκτορα.
Οι αίθουσες που είναι επιπλωμένες με τα έπιπλα της Σίσυς και του Γουλιέλμου έιναι ανοικτές στο κοινό.
Εκεί υπάρχουν ντοκουμέντα άμεσα συνδεδεμένα με αυτές τις δύο σημαντικές προσωπικότητες και αντικέιμενα όπως φωτογραφίες, πίνακες, κοσμήματα, η σέλα του αυτοκράτορα της Γερμανίας και την μινιατούρα της θαλαμηγού του.
Στο εσωτερικό του κτιρίου υπάρχει ακόμα ένα καθολικό παρεκκλήσι το οποίο δημιούργησε η Ελισάβετ.
Στο παρεκκλήσι υπάρχει μεγάλος πίνακας της Παναγίας έργο του Matsch.
Δεξιά και αριστερά υπάρχουν δύο αγάλματα της Παναγίας και του Χριστού ακόμη υπάρχει η Αγία τράπεζα, το βιβλίο με τις προσευχές και τα άμφια που δώρισε ο Πάπας Πίος ο Θ στην Ελισάβετ.
Υπέροχος είναι και ο κήπος που έχει φυτά και λουλούδια που τον εμπλουτίζουν ένα εξώστης με πολυάριθμα μαρμάρινα και ορειχάλκινα αγάλματα αντίγραφα αρχαίων πρωτοτύπων αλλά και σύγχρονες δημιουργίες.
Τα αγάλματα αναπαριστάνουν θεότητες, μούσες και φιλόσοφους.
Η θέα απο την κήπο πρός την γύρω περιοχή και πρός την πόλη είναι καταπληκτική και δικαιολογεί την επιλογή αυτής της υπερυψωμένης τοποθεσίας.

TO ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 

Αυτό το μικρό μουσείο βρίσκεται στο χωριό Σιναράδες στα νοτιοδυτικά της πόλης της Κέρκυρας σε περίπου 10 χιλιόμετρα αποσταση και ανοίχθηκε το 1982.
Στεγάζεται στο εσωτερικό ενός ωραίου αρχοντικού του χωριού και δημιουργήθηκε χάρη στη συνεργασία του Ιστορικού σωματείου της Κέρκυρας που συνέβαλε στον ανασχηματισμό ενός σπιτιου του XIX αιώνα.
Στον πρώτο όροφο του κτιρίου υπάρχει μιά τραπεζαρία, μία κουζίνα και μία κρεβατοκάμαρα διακοσμημένα με έπιπλα και σκέυη της εποχής.
Ένα άλλο τμήμα του μουσείου στον δεύτερο όροφο είναι αφιερωμένο σε αντικείμενα της καθημερινότητας όπως σκέυη, μουσικά όργανα, κεραμεικά αντικείμενα, ρούχα και εξοπλισμό για ψάρεμα και για την γεωργία.
Επίσης σε αυτό τον όροφο υπάρχει ένα γραφείο με διάφορα βιβλία και μιά συλλογή με αρχαία έγγραφα που δωρήθηκαν στο μουσείο.
Είναι ανοιχτό όλες τις μέρες απο τις 9:00 μέχρι τις 14:00.

 

 

 

 

 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚO ΜΟΥΣΕIΟ ΑΧΑΡAΒΗΣ

Στην πολύπτυχη ιστορία της η Κέρκυρα κατοικήθηκε από λαούς με διαφορετικές κουλτούρες, που άφησαν πάνω της τα ίχνη τους και διαμόρφωσαν την ιδιαίτερηΚερκυραϊκή παράδοση.
Το ιταλικό ταμπεραμέντο, το μουσικό στοιχείο, τα ήθη και τα έθιμα, οι γιορτές είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και είναι πρωταρχικό μας χρέος να τη διαφυλάξουμε και να την προβάλουμε.
Στο Λαογραφικό Μουσείο Αχαράβης συγκεντρώθηκαν και εκτίθενται αντικείμενα, φωτογραφίες, σχέδια και κείμενα της Κέρκυρας των τελευταίων τριών αιώνων.
Στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού που ανοίγουν σελίδες προσωπικών ιστοριών και συλλογικής εμπειρίας, για να φωτίσουν το νήμα που ενώνει το τότε με το τώρα.
Επισκεφθείτε μας για ένα αληθινό ταξίδι στο χρόνο.
Το Λαογραφικό Μουσείο Αχαράβης εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2008 στην Αχαράβη, απέναντι από ταΡωμαϊκά Λουτρά σε ένα ιδιόκτητο κτήριο 1.000 τ.μ. Εμπνευστής, οραματιστής και δημιουργός του είναι ο κ.
Σπύρος Βλάχος ο οποίος τα τελευταία 25 χρόνια με απέραντη αγάπη και ακούραστο κέφι φροντίζει για την αναζήτηση, τη συγκέντρωση, τη διαφύλαξη, και την προβολή του λαογραφικού υλικού της Βόρειας Κέρκυρας.
Η μόνιμη συλλογή του Μουσείου εκτίθεται σε δύο αίθουσες.
Το λαογραφικό υλικό προέρχεται κυρίως από δωρεές και αγορές και για την παρουσίασή του δημιουργήθηκαν σύνολα που αναπαριστούν τους ποικίλους τομείς και δραστηριότητες της τοπικής ζωής.
Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει:
Παλιές φωτογραφίες, βιβλία και έγγραφα από το 1862, Νομίσματα από την περίοδο του Ιονικού κράτους, Τοπικές ενδυμασίες από το 1800, Έπιπλα της λαϊκής κατοικίας, Αργαλειός, Παραδοσιακό ελαιοτριβείο, Ξυλουργείο, Τσαγκάρικο, Κουζίνα, Κρεβατοκάμαρα, Μπουγάδα, Νερόμυλος, Αγροτικά εργαλεία, Εκκλησιαστικός χώρος κ.ά.
Πέραν των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου, στο ίδιο κτήριο λειτουργεί επίσης Αίθουσα εκδηλώσεων, κατάλληλα εξοπλισμένη για Εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, και περιοδικές εκθέσεις.
Παράλληλα λειτουργεί ένα Παραδοσιακό Καφενείο καθώς επίσης και μόνιμη Έκθεση Παραδοσιακών προϊόντων και εργόχειρων για τους επισκέπτες.

Απάντηση