Ιστορικοί Χωροί

ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Κοντά στην πόλη, αλλά και σε πιο μακρινές τοποθεσίες και στο βόρειο και στο νότιο τμήμα του νησιού υπάρχουν κάστρα, ερείπια, αρχαίες βίλες, φρούρια και πύργοι που τονίζουν το παρελθόν και την ιστορία της Κέρκυρας.
Η πιο σημαντική περιοχή με μεγάλο ιστορικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον είναι η Παλαιόπολη, που περιγράφεται αναλυτικά στα Top 10.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΕΝΕΚΡΑΤΗ

Το μνημείο του Μενεκράτη βρίσκεται στο νότιο τμήμα της παλιάς πόλης, στην ομώνυμη οδό κοντά στον αστυνομικό σταθμό της Γαρίτσας, στο σημείο που κάποτε ήταν το νεκροταφείο.
Ανακαλύφθηκε το 1843 και είναι ένα μνημείο του 600 π.χ τιμά τον θάνατο του Μενεκράτη που δεν έχει ενταφιαστεί εκεί αλλά πνίγηκε στη θάλασσα.
Σε κυκλική μορφή έχει στην κορυφή μιά επιγραφή με αρχαική γραφή που βεβαιώνει ότι ο τάφος άνηκε στον Μενεκράτη πρόξενο της Κέρκυρας και κάτοικο της Οιάνθειας.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΕΩΣ

Ακριβώς μπροστά απο την είσοδο της Παλαιόπολης βρίσκονται τα ερείπια του παλαιοχριστινικού ναού της Αγίας Κέρκυρας.
Αξιοσημείωτων διαστάσεων δεν παιρνάει απαρατήρητη αυτή η κατασκευή που βρίσκεται στο κέντρο ενός αγρού με λουλούδια.
Κατασκευάστηκε πρίν το 450 μ.χ με υλικά απο αρχαία οικοδομήματα καταστράφηκε με την πάροδο των ετών απο τις διάφορες επιδρομές (Γότθοι, Σαρακηνοί, Νορμανδοί, Τούρκοι) και πολέμους και ανακατασκευάστηκε 2 φορές μέχρι την τελική κατάρρευση που έγινε κατά την διάρκεια βομβαρδισμών στον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Σήμερα παραμένουν μόνο μέρη απο τον εξωτερικό τοίχο και απο την αψίδα καθώς επίσης τμήματα απο το δάπεδο φυλάσσονται στο Βυζαντινό μουσείο.

ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ 

Και αυτά τα ερείπια βρίσκονται στην περιοχή κοντά στην Παλαιόπολη στα νότια της παλιάς πόλης.
Απο τον ναό που ήταν αφιερωμένο στην Άρτεμη σήμερα απομένουν ελάχιστα, όπως τμήματα της βάσης και καμιά απο τις πολυάριθμες κολόνες που τον χαρακτήριζαν.
Κατασκεύαστηκε το 590 π.χ με 17 κολόνες στο μήκος και 8 στο πλάτος. Για το μέγεθος του οικοδομήματος μπορούμε να πάρουμε μιά ιδέα απο τις διαστάσεις του δυτικού αετώματος που βρέθηκε σε αυτό τον χώρο. Αυτό το αέτωμα με πλάτος 17 μέτρα και ύψος 3 μέτρα απεικονίζει στο κέντρο την Μέδουσα και στις άκρες την μάχη των Τιτάνων. Ο ναός ανακαλύφθηκε το 1812 κατά τη διάρκεια των οχυρωματικών έργων των Γάλλων τα οποία έφεραν στο φώς και ένα μέρος του αρχαίου υδραγωγείου.

ΠΥΡΓΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΙΧΑ

Ο πύργος Νεραντζίχα είναι αυτό που απομένει απο τα παλιά τείχη της πόλης της Κέρκυρας.
Σε αυτή την περιοχή στην αρχαιότητα υπήρχε το λιμάνι του Αλκινόου του οποίου η είσοδος ήταν οριοθετημένη απο δύο πύργους απο όπου ξεκινούσαν τα τείχη προστασίας της πόλης.
Κατά την διάρκεια των επιδρομών και των πολέμων τα τείχη καταστράφηκαν και αυτό το τμήμα των τειχών που σήμερα ονομάζεται Πύργος της Νεραντζίχας σώθηκε διότι ήταν ενσωματατωμένο στο Βυζαντινό παρεκκλήσι της Παρθένου Μαρίας.

ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ 

Το Αγγελόκαστρο είναι το όνομα του Βυζαντινού κάστρου που βρίσκεται λίγο πιο βόρεια της Παλαιοκαστρίτσας στο δρόμο που απο τους Λάκωνες οδηγεί στον Άγιο Γεώργιο.
Το αντικρίζουμε αμέσωςκαθισμένο σε μιά κορύφη που περιβάλεται και απο τις 3 πλευρές απο τη θάλασσα.
Για να πάμε στο κάστρο ακολουθούμε το δρόμο μέχρι το χωριό Κρήνη και μετά ανεβαίνουμε με τα πόδια το στενό μονοπάτι.
Δεδομένου το ύψος και την θέση, το πανόραμα που μπορείτε να θαυμάσετε απο το κάστρο είναι θαυμάσιο και όταν ο ουρανός είναι καθαρός φθάνει μέχρι την πόλη της Κέρκυρας.

Πάντα για τον ίδιο λόγο στο παρελθόν εκλέκτηκε σαν σημείο σκόπευσης των πειρατών και εξαιρετικό σημείο γαι προστασία απο τις απόπειρες των εχθρών όπως έγινε το 1571 όταν οι Τούρκοι προσπάθησαν μάταια να επιτεθούν.
Κατασκευασμένο τον XIII αιώνα οφείλει το όνομά του “Αγγελόκαστρο” στον δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ II που οργάνωσε την κατασκευή του.
Στο εσωτερικό του υπάρχουν μιά σπηλιά που φιλοξενεί την ΑγίαΤράπεζα της Αγίας Κυριακής, το εκκλησάκι των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και το κελί ενός ασκητή.
Είναι ανοιχτό όλες τις μέρες απο τις 8:30 μέχρι τις 15:00.

ΦΡΟΥΡΙΟ ΓΑΡΔΙΚΙ

Το φρούριο Γαρδίκι βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Άγιος Ματθαίος. Αυτό είναι ένα χωριό μεσαίων διαστάσεων, καθόλου τουριστικό το οποίο εκδηλώνεται σε ένα ύψωμαλίγο πιο βόρεια της λιμνοθάλασσας Κορυσσίων.
Ακριβώς στην περιοχή ανάμεσα στο Άγιο Ματθαίο και την λιμνοθάλασσα υπάρχουν διάφοροι δρόμοι που οδηγούν στη θάλασσα περνώντας απο τοποθεσίες γεμάτες με πολύ ψηλές ελιές.
Ακολουθώντας τις πινακίδες θα βρείτε τα ερείπια του Βυζαντινού φρουρίου που κατασκευάστηκε τον XIII αιώνα απο τον δεσπότη Μιχαήλ Β, ο ίδιος που οργάνωσε την κατασκευή του Αγγελόκαστρου κοντά στην Παλαιοκαστρίτσα.
Απο το αρχαίο φρούριο απομένουν ελάχιστα μόνο τμήματα των εξωτερικών τείχων και των πύργων.
Αρχικά ήταν σε σχήμα οκταγωνικό με ένα μεγάλο πύργο σε κάθε γωνία και μπορείτε να παρατηρήσετε όπως μπαίνετε ότι τα τείχη έχουν κατασκευαστεί με υλικά χρησιμοποιημένα απο αρχαία κτίσματα.
Μπαίνοντας στα δεξιά υπάρχουν ερείπια που εικάζεται ότι είναι απο το αρχαίο παρεκκλήσι του φρουρίου.

ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΣΣΙΟΠΗΣ

Το κάστρο της Κασσιόπης υπάρχει στην ομώνυμη τοποθεσία που βρίσκεται βορειοανατολικά του νησιού της Κέρκυρας.
Κατασκευάστηκε απο ρωμαίους και βρίσκεται στην άκρη ενός μικρού λόφου που χωρίζει τις δύο παραλίες που στο παρελθόν ήταν τα δύο λιμάνια της Κασσιόπης.
Στην εποχή των Ενετών οι κάτοικοι της Κασσιόπης εναντιώθηκαν στον ερχομό τους και πολέμησαν απο το κάστρο και τους απέκρουαν στις πολλαπλές επιθέσεις τους.
Όταν οι Ενετοί κατάφεραν να το εκπορθήσουν οι κάτοικοι αποφάσισαν να το γκρεμίσουν για να μην το αφήσουν στα χέρια του εχθρού. Με αυτό τον τρόπο όμως άφησαν την Κασσιόπη ανοχύρωτη και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα χωριά που βρίσκονται στο βουνό Παντοκράτορας.
Σήμερα απομένει λίγο απο το κάστρο που εν μέρει ανακατασκευάστηκε απο τους Ενετούς και ακόμη και σήμερα είναι σε φάση αναδόμησης.

Απάντηση